Schyst dans

Schyst dans

Hur når man fram till ungdomar med frågor om hur tjejer och killar är och förväntas vara? Med utgångspunkt i Schyst-konceptet har skådespelaren Sofia Wretling och koreografen Carl Olof Berg tagit fram klassrumsföreställningen Min trygga plats. Till föreställningen finns även lärarhandledningsmaterialet Schyst dans.

Min trygga plats och Schyst dans är en perfekt ingång för lärare och elever att prata om normer, könsroller och värderingar. Dans är en konstform där kroppen med alla dess möjligheter, variationer och uttryck spelar huvudrollen. Därför passar dans så bra för att nå ut med schysta budskap.

Om föreställningen

Vilka berättelser om sexualitet och överlevnad göms i våra kroppar? Koreografen Carl Olof Berg återvände till sin gamla högstadieskola i Karlstad och intervjuade elever om synen på kropp, sexualitet och trygga platser. Resultatet blev Min trygga plats, ett drömspel i klassrumsformat med Carl Olof och skådespelaren Sofia Wretling (Mammas nya kille).

Kring elevernas röster vävs berättelser av Saga Becker, Karin Boye och Olof Palme med hockeyskydd, HBTQ-perspektiv, film och intimitet. Föreställningen har spelat över 150 föreställningar på turné arrangerat av bl a Region Värmland, Stockholm stad och Scenkonst Sörmland. Handledningsmaterial ingår.

Föreställningen och handledningsmaterialet har arbetats fram på uppdrag av Region Värmland och med utgångspunkt i handboken Schyst! – en inspirationskälla till jämlik kommunikation.

Av och med: Carl Olof Berg och Sofia Wretling
Konstnärlig ledning: Carl Olof Berg
Film: Gro Westgård
Kostym: Tove Berglund
Längd: 40 minuter
Målgrupp: Högstadiet (men även gymnasiet)
Tematik: HBTQ, jämställdhet, trans, genus

Vill du veta mer eller boka föreställningen?

Sofia Wretling
054-701 10 85
sofia.wretling@regionvarmland.se