Schyst dans

Det här är Schyst dans

Projektet Schyst dans! med Sofia Wretling och Carl Olof Berg har sitt ursprung i Region Värmlands handbok Schyst! – en inspirationskälla till jämlik kommunikation. Handboken kom till som ett svar på frågan hur vi på ett enkelt och vardagsnära sätt kan arbeta för ökad jämlikhet, jämställdhet och mångfald i det regionala tillväxtarbetet.

Syftet med Schyst! är att skapa medvetenhet om våra invanda normer och få syn på fördomar och stereotyper. Huvudbudskapet är att:

  • Det spelar roll vad som sägs och visas
  • Det har betydelse att det sägs och visas
  • Det är viktigt hur det sägs och visas

Dans är en konstform där kroppen med alla dess möjligheter, variationer och uttryck spelar huvudrollen. Därför känns det självklart att genom dans nå ut till fler med handbokens schysta budskap. Den här gången vänder vi oss främst till ungdomar i årskurs 8 och 9.

Efter två månaders intensivt, inspirerande och intressant arbete finns nu föreställningen MIN TRYGGA PLATS som fångar upp de frågor, tankar, förväntningar och åsikter unga personer ger uttryck för när det gäller hur tjejer och killar är och förväntas vara. Normer kan beskrivas som sociala konstruktioner som vi själva kan ifrågasätta och bryta.