Schyst dans
5

Sofia Wretling

SKÅDESPELARE, DRAMATURG OCH KOORDINATOR

”Jag växte upp i Östra Ämtervik och tillbringade högstadietiden på Fryxellska skolan i Sunne. Det var ingen trygg plats för mig. Jag kände mig ifrågasatt och skapade snabbt ett skydd runt mig genom att ta rollen som clown och den uppkäftiga lilla tjejen i klassen. Jag hoppas att vår föreställning ska väcka tankar och diskussioner om olikheter och likheter, synen på vår egen och andras kroppar, sexualitet, normer och trygga platser. Vi är alla människor oavsett vilken kropp vi föds i och vi ska respektera varandra. Jag vill att vår publik efter föreställningen ska känna sig lite tryggare och lite modigare med en jävlar anammakänsla, och ett starkare självförtroende.”

Sofia är utbildad i drama och dramaturgi vid Göteborgs universitet. De senaste 20 åren har hon frilansat som skådespelare. Hon var under lång tid både konstnärlig ledare och skådespelare på Teater Jaguar, en barn- och ungdomsteater i Göteborg som turnerade till skolor i de södra och mellersta delarna av Sverige. Sofia är också en del av Sveriges Radios humorprogram Mammas Nya Kille i P3.

Dessutom har Sofia vandrat i Himalaya med tibetaner, åkt jeep över Saltsjön ”Salar du Uyuni” från Chile till Bolivia och snorklat i Karibiska havet.