Schyst idrott

Schyst idrott

Hur ska idrottsföreningar kommunicera för att alla ska känna sig välkomna och inkluderade? Hur är en bra ledare, hur ska vi bete oss mot domaren och hur skapas en trygg miljö i omklädningsrummet? Det och mycket mer tas upp i Schyst idrott.

Många barn och unga är eller har någon gång varit med i en idrottsförening. Där lär de sig om normer, värderingar och hur vi ska behandla varandra. Detta tar de med sig hem, till skolan och andra sammanhang i livet. Därför har idrottsföreningar ett stort ansvar. Det viktigt att idrotten välkomnar alla.

Handboken innehåller tips kring ord, bild och symboler som hjälper dig kommunicera inkluderande. Dessutom finns avsnitt om ledare, domare, sociala medier, omklädningsrummet och mycket annat. Handboken riktar sig främst till ledare. En bra ledare gör att de aktiva trivs, har kul och lär sig schysta värderingar. Handboken innehåller även några övningar som ledare kan göra tillsammans eller med de aktiva. Fler övningar finns här på webbplatsen.

Schyst idrott är framtagen av Region Värmland tillsammans med Värmlandsidrotten och värmländska idrottsföreningar.

Kommunikationschef: Odd Råberg
Genusutvecklare: Marianne Nilsson
Grafisk formgivare: Lars Falkman
Bilder: Øyvind Lund (frilans)
Texter: Katarina Averås (frilans)
Illustration: Shutterstock.com
Referensgrupp hos Värmlandsidrotten: Björn Adolfsson, idrottskonsulent, Lisa Annersand, idrottskonsulent, Erik Mattsson, komunikatör, Thomas Sundenhammar, verksamhetsledare
Referensgrupp hos Riksidrottsförbundet: Sofia B Karlsson, resurs jämställdhet och hbtq-frågor