Schyst idrott
11

"Klart att det går – frågan är bara hur"

Att förändra verkligheten

Vi vill se förändringar som bidrar till en mer jämlik och inkluderande idrottsrörelse. Det betyder att det ibland kan vara viktigare att visa en önskad situation än dagens verklighet.

Ett konkret exempel får visa hur vi menar:

Lina är enda tjej i laget med 14-åriga hockeyspelare. I hennes förening finns inget tjejlag så hon har beviljats dispens. Hon har alltid tränat med killarna och säger att hon trivs med det.

När ett magasin gör ett reportage om ungdomshockey på en mindre ort i Värmland är det Lina som får vara lagets frontperson. Att låta lagkamraterna hålla sig i bakgrunden var den här gången ett medvetet val av redaktionen.

Förhoppningsvis känner sig andra hockeyintresserade tjejer som ser artikeln inspirerade av Linas mod att kämpa för sin plats i laget, trots att hon än så länge är enda tjej. Nästa år kanske de är tre? Och om fyra år ett komplett lag!

Schysta tipps om förändring

  • Goda exempel visar vägen för fler. Den som bryter normen är en förebild som bör lyftas fram för att uppmuntra fler att göra detsamma.
  • Marknadsför föreningen och vänd er medvetet till nya målgrupper för att rekrytera medlemmar.
  • Talesättet ”du kan inte bli något du inte ser” stämmer bra. Det gör skillnad att se en kvinna döma en match i högsta ligan eller en kille som deltar i ridskolans ponnyhoppning.
  • Ytterligare ett klokt talesätt: ”om vi gör som vi alltid har gjort kan vi aldrig förvänta oss en förändring”.