Schyst idrott
3

Att välja ord som gör skillnad

Det är enkelt att välja mer inkluderande uttryck. Det som krävs är att vi blir medvetna om våra ordval. Vi behöver också fundera över hur vi använder värdeladdade och könsspecifika ord. Svepande generaliseringar utesluter direkt personer som bryter mot normen.

  • Undvik att förstärka normer, fördomar och föreställningar genom att inte säga till exempel kvinnlig domare, manlig dansare, utländsk tränare, handikappad idrottare. Tilläggsuttrycken markerar något som kan anses vara avvikande och konstigt. Ju fler som säger domare, dansare, tränare och idrottare till alla – desto snabbare förändras normerna.
  • Fundera över varför, i vilka sammanhang och för vem du använder värdeladdade ord som till exempel stark, muskulös, söt, gullig, brutal, grov, kung, hård, vek, svag, klen, dålig, kass, mäktig. Omedvetet använder vi vissa ord mer när vi pratar om kvinnor och andra när vi pratar om män.
  • Uttryck och uppmaningar som associerar till våld och krig används utan tanke på vad de egentligen betyder, till exempel ”nu går vi in och krigar”, slakta, köra över, förnedra, pissa på. Medias rubriker håller liknande ton, ”slaget om San Siro”, ”bataljen i Milano”, ”de krigade för Sverige och backade aldrig”.
  • Det finns sammansatta ord som förstärker uppfattningen att det skulle vara skillnad på mäns och kvinnors idrottande och intressen, till exempel damfotboll, kärringkast, tjejhockey, grabbgäng, tjejband, tjejslag, herrmiddag, tjejkväll. Varför förväntar vi oss bland annat att ett tjejlopp är något kortare, mindre utmanande och inte lika prestigefyllt som andra tävlingar?
  • Använd ett enkelt språk med lättlästa meningar. Undvik liknelser, ironi och svåra ord. Då är det fler som förstår och kan ta till sig informationen.
  • Hen är inte något nytt svenskt ord. Redan 1966 föreslogs det som ett könsneutralt pronomen. Det används främst på två sätt – som alternativ till hon, han, vederbörande eller när könstillhörigheten är okänd eller oviktig, samt för att tala om personer som inte vill kategoriseras som varken man eller kvinna.